Barca lui Măjeri este colacul de salvare a eroinelor, un cadru delimitat în care acestea găsesc resorturile regenerării prin expunerea propriilor povești, prin empatie. Problematicile chestionate încă din antichitate, lupta cu demonii văzuți și nevăzuți, inimile frânte ale eroinelor invită la o perspectivă critică adâncă.
Tânărul Andrei Măjeri, lansat pe orbita montărilor novatoare, șocante și revigorante în stil și faptă, ca întreaga generație din care face parte, se arată atras și de genul acesta de valorizare și propune o incursiune fantezistă în opera poetului latin Publius Ovidius Naso, „cântărețul iubirilor gingașe”, prin prisma epistolelor fictive…
„Eroine”, montat de Andrei Măjeri la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani şi plimbat la Apollo 111 Teatrul în Bucureşti, este un paradox al celor care au reuşit să se salveze pe sine, sau să se salveze unele pe altele din abandon, din singurătate, şi din iubiri disfuncţionale, unilaterale sau trădătoare.
Academicul duh – La Academie „Eu nu aș defini teatrul ca fiind viață. Mi-e teamă de asta. Eu mă feresc de cuvinte precum adevăr, sinceritate, firesc… Nu știu ce-nseamnă. Eu cred că teatrul este o minciună bine făcută. Dacă-i facem pe spectatori să intre în ficțiune, e minunat.” Am desprins…
Actrițele Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani sunt fantastice și captivante, locul este pe orice scenă, dar mai ales în orice inimă, pentru că acolo îți poposesc după ce le vezi jucând; te-ai așeza cu bucurie în barca lor, doar ca să le asculți poveștile și, de ce nu, să-ți spui…
Experimente vii în teatrul fără teatru E o ciudățenie povestea teatrului din Botoșani, pornită prin 1838 de directorul Școlii Domnești, Nicolini, cu clădiri cât de cât specifice de prin 1860 (prima s-a părăginit, a doua i-a „rămas mică” orașului ajuns, la începutul secolului trecut, al patrulea ca număr de locuitori…
Sunt Ariadna, mi se spune Lorena Luchian. Sunt Penelopa, mi se spune Crenola Muncaciu. Sunt Fedra, mi se spune Dana Bucătaru. Sunt Deianira, mi se spune Lenuș Moraru. Sunt Briseida, mi se spune Ella Nistor. Sunt Hipsipila, mi se spune Lidia Uja. Sunt Medeea, mi se spune Silvia Luca. Sunt…
Femeile și iubirile lor eroice În turneu la București, Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani a prezentat la Apollo 111 două reprezentații cu recenta premieră Eroine după Publius Ovidiu Naso, scenariul și regia: Andrei Măjeri. Am putea să ne întrebăm de ce nu s-a putut ca acest teatru de stat să fie primit într-o sală a…
Teatru! Teatru esență, teatru poveste, teatru strigăt. Regizorul Andrei Măjeri a revenit în forță pe scena de la Apollo 111 aducând în fața publicului bucureștean spectacolul realizat la Teatrul „Mihai Eminescu”din Botoșani, EROINE, un spectacol tulburător inspirat din opt scrisori din cele cincisprezece Heroides, opera lui Ovidius și din Double Heroides (schimbul de…
L’Uomo è mobile – Eroine Ca niciodată, până acum, răgazul scrierii acestei cronici s-a lăsat îndelung așteptat, amânat întruna de restanțe neîngăduitoare. Apoi, brusc, în vacanță fiind, dar tot scriind, m-am trezit, pentru un ceas, pe un petec de țărm al Itacăi. Și eu sunt din stirpea lui Ulise! Sunt fiul tatălui meu. Cu care…