În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc, joi, la Casa Tineretului, regizorul Vlad Trifaș a precizat că spectacolul se bazează pe un eseu al lui Matei Vișiniec despre influența lui Ion Luca Caragiale asupra poporului român.
În urma sau chiar în timpul premierei, spectatorii își vor pune semne de întrebare, dar la care s-ar putea să nu primească și răspunsuri.
„Botoșaniul este un loc din minunata noastră țară, care are o activitate teatrală foarte serioasă. Are o legătură foarte mare cu Caragiale ceea ce am pus în scenă. Urmează să ajungă și la public. Este, de fapt, un eseu al lui Matei Vișiniec despre influența lui Caragiale asupra poporului român și noi, în exercițiul nostru teatral, încercăm să furăm pe de o parte și să ne punem niște întrebări. Nu știu dacă dăm și răspunsuri, dar cu siguranță niște întrebări punem. Una mare și interesantă pentru toată lumea, cred eu, că este de ce suntem noi așa? Nu știu dacă e bine cum suntem, dacă e rău, dar cu siguranță suntem într-un fel, poporul român este într-un fel și exercițiul nostru teatral cu finalitate de spectacol exact asta își propune, să furăm mai departe curiozitatea. Eu sper că va purta spectatorul prin toate cele date vieții. Se râde, se va plânge, se va emoționa, se va speria. E despre umanitate și cred că e tratat într-un mod cât se poate de uman”, a declarat Vlad Trifaș, regizor.
Deși se numește „Caragiale e de vină”, prin această piesă teatrală nu se caută neapărat să fie aruncată vina asupra cuiva.
„Este în obiceiul nostru de a căuta o vină, de a da vina pe altcineva, dar nu știu dacă reușim să o și găsim. Cred că toți suntem de vină, așa cum o replică absolut superbă din textul domnului Matei Vișniec spune: „ne-am identificat cu personajele pe care le-am îndrăgit cel mai mult”. Caragiale a fost doar un fin observator al societății, deci e posibil ca această oglindă să funcționeze de minune în cazul nostru”, a mai adăugat Vlad Trifaș.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii Dana Bucătaru, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Volin Costin, Alexandru Dobynciuc, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Crenola Muncaciu, Gina Pătrașcu-Zamfirache și Valentin Popa.
„Mă bucur foarte mult să fac parte din spectacolul ăsta și a fost o întâlnire extraordinară cu Vlad Trifaș. M-am bucurat mult să descopăr un regizor tânăr super. Important este să vină cât mai multă lume la teatru. Sper să fie sala plină de fiecare dată când se joacă acest spectacol”, a declarat Bogdan Horga, actor.
Actorul Bogdan Horga a spus despre Vlad Trifaș că este un regizor tânăr, dar cu foarte multă experiență și cu un background actoricesc.
„Chiar mă bucură foarte mult întâlnirea cu Vlad Trifaș, repet asta. Am descoperit un regizor tânăr cu multă experiență. Vlad are și background actoricesc, e și un actor foarte bun. Am văzut asta la repetiții și chiar contează foarte mult”, a completat Bogdan Horga.
Cu o formare profesională complexă, ce implică studii de actorie (la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București), de regie (la Universitatea de Artă din Târgu Mureș), precum și studii muzicale, regizorul Vlad Trifaș a intrat în ultimii ani în galeria tinerilor regizori invitați la „unteatru” București, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, Teatrul „George Ciprian” Buzău etc.
Personalitatea artistică și managerială a lui Vlad Trifaș, așa cum s-a configurat până acum și așa cum cu siguranță se va dezvolta pe mai târziu, va face ca numele lui să fie unul de referință în teatrul contemporan românesc.
Reprezentanții Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani și-au propus, în ultima perioadă, să aducă la Botoșani un „suflu nou” și altfel de abordări ale teatrului.
Așa cum s-a văzut în ultimele premieri realizate de instituția de cultură, tot mai mulți tineri regizori calcă meleagurile botoșănene.
„Ne-am propus să aducem regizori tineri și sper că s-a văzut asta până acum. Un suflu nou, o idee nouă, o mentalitate nouă, un teatru, o abordare inedită. De această dată este un text din dramaturgia contemporană, deși tema e clasică, e veche. Sper că publicul botoșănean va simți exact ceea ce ne-am propus și anume faptul că vrem să înnoim, să aducem ceva inovativ prin teatrul nostru. Am pornit pe un drum nou și sper să fie ceva interesant pentru toți botoșănenii și nu numai, pentru că așteptăm invitații la festivaluri în țară”, a declarat Lucian Băleanu, director artistic.
După această premieră, în luna iulie urmează ca botoșănenii să aibă parte de o surpriză.
„Imediat după „Caragiale e de vină” așteptăm să vină un regizor din afară, va fi o surpriză. Este vorba despre un regizor consacrat, cu un CV foarte, foarte greu și în iulie va fi o nouă premieră, dar vorbim după”, a completat, în finalul conferinței, Lucian Băleanu.
Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia, Victoria Bucun, iar muzica originală și light-design-ul sunt create de Vlad Trifaș. Premiera spectacolului „Caragiale e de vină” va avea loc pe 13 și 14 mai, la Casa Tineretului. Durata este de o oră și 30 de minute. Prețul unui bilet este de 50 de lei și poate fi achiziționat de la Casa Tineretului, Agenția Teatrală din incinta Cinematografului „Unirea” sau de pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani
Articol preluat de pe „Caragiale e de vină”, un spectacol despre umanitate în premieră la Botoșani. „Va purta spectatorul prin toate cele date vieții” (video), Știri Botoșani, Cultură – Stiri.Botosani.Ro