Simultan, pe două scene diferite


0 Comments

„Visul unei nopți…” și „…Noaptea unui vis” vor fi jucate, în premieră mondială, pe scena botoșăneană.

(video)

Spectacolele, regizate de Alexandru Vasilache, după opera „Visul unei nopți de vară” a lui William Shakespeare, vin în fața spectatorilor cu un concept inedit.

Alături de actorii Teatrului „Mihai Eminescu”, pe scenă spectatorii vor putea vedea și zeci de elevi de la diferite licee din Botoșani, iar unii dintre ei activează și în trupa „Atelierul de Teatru”, coordonată de actorii Lenuș Moraru și Gelu Rîșca.

„Nu a fost deloc greu, deoarece sunt niște copii extrem de talentați și foarte receptivi. Chiar a fost o plăcere și o provocare, în același timp, să lucrăm cu ei. Eu am mai lucrat cu elevi și în trupe de teatru și mi-a fost destul de ușor”, a declarat Răzvan Amitroaei, actor în spectacolul „Visul unei nopți…”.

Andrei Asiminicesei este unul dintre tinerii actori care fac parte din distribuția spectacolului. Andrei are 17 ani și este elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, iar de anul trecut face parte și din trupa „Atelierul de Teatru”. Adolescentul nu este la prima sa apariție pe scenă, acesta jucând până acum în 5 spectacole.

„De anul trecut am intrat în Trupa Atelierul de Teatru, coordonată de actorii Lenuș Moraru și Gelu Rîșca, iar până acum am jucat în patru sau cinci spectacole. Nu pot spune că este o frică atât de mare pentru mine frica de scenă, deoarece m-am obișnuit cu această situație. Însă faptul că sunt alături de actori profesioniști pe care i-am urmărit până acum în spectacolele Teatrului Mihai Eminescu este ceva destul de înspăimântător cu care nu sunt obișnuit și mă face să fiu mândru că sunt aici”, a declarat Andrei Asiminicesei, actor în spectacolul „Visul unei nopți…”.

Oricât de mare ar fi experiența actorilor, acest spectacol este o adevărată provocare. Acțiunea dramatică este construită pe interferența dintre vis și realitate, dintre lumea concretului și cea a imaginarului, a magicului și a exuberanței, a prozaicului cotidian, a poeziei oniricului și a umorului unor personaje aparținând celor două universuri.

„A fost o provocare, deși eu am mai jucat cu Răzvan. A fost o provocare faptul că Răzvan mi-a fost profesor de scrimă, iar faptul că știe atât de bine încât să ne învețe și pe noi m-a impresionat. O altă provocare este faptul că Anastasia Șoptică joacă același rol. Vom fi două titane, două Hipolite, în săli diferite. A fost bine per total”, a declarat Lidia Uja, actriță.

Un spectacol jucat în două spații la distanță, dar care se apropie prin intermediul actorilor și spectatorilor

Visul unei nopți…” și „…noaptea unui vis” vin în fața spectatorilor cu un concept unic la nivel mondial. Cele două spații, al realității și al visului, se întrepătrund prin intermediul viziunii moderne, acțiunea desfășurându-se pe două scene diferite, la Casa Tineretului și la Cinematograful „Unirea”), legăturile și interacțiunile dintre protagoniști fiind realizate direct.

„Faptul că spectacolul este jucat pe două scene diferite în același timp ne ține atenți. Este și o comunicare între cele două spații”, a adăugat Răzvan Amitroaei, actor.

„Eu nu concep o montare fără o doză de experiment. Ori aici experimentul prevalează ceva nou pentru mine, pentru trupa teatrului. Am propus asta și am observat că sunt foarte receptivi. Acum am făcut o avanpremieră, unde a avut loc acea conexiune între aceste două spații și este important pentru noi, Teatrul Mihai Eminescu, să fim printre primii care aduc ceva nou, o viziune nouă, un procedeu nou, un experiment, ceva care să influențeze lumea teatrală”, a precizat Alexandru Vasilache, regizor.

Potrivit acestuia, scopul propriu zis al spectacolului este acela de a avea cât mai multe conexiuni între teatrele din țară.

„Orice experiment are și riscuri, dar atunci nu ne mișcăm. Acum ne-am propus altceva și sper să aibă priză la public și continuitate acest gen de teatru și de conexiune între teatre. Scopul propriu zis al acestui proiect este să avem cât mai multe conexiuni între teatre și noi oferim o soluție. Ar fi extraordinar ca teatrul din Botoșani, în urma acestui proiect, să aibă ca partener teatre din alte zone ale României. Vă așteptăm cu drag la premieră, să fiți alături de noi în aceste două spații care sunt la distanță, dar care se vor apropia prin jocul actorilor și prezența spectatorilor”, a completat regizorul.


Articol preluat https://stiri.botosani.ro/stiri/cultura/video-visul-unei-nopti-si-noaptea-unui-vis-spectacole-jucate-simultan-pe-doua-scene-diferite-dar-unite-de-actori-si-spectatori.html

Categories: