PRIMA premieră la Cinema Unirea


0 Comments

Tânără regizoare la Botoșani: Am decis să merg pe drumul acesta tocmai pentru că…

Weekendul acesta are loc întâia premieră a Teatrului „Mihai Eminescu” la Cinematograful Unirea.

Atât sâmbătă, cât și duminică, botoșănenii sunt invitați la premiera spectacolului „Iona” de Marin Sorescu.

  • Coproducție Teatrul „Mihai Eminescu” și Facultatea de Teatru (Regie) a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
  • Regia artistică: Bianca Laiu
  • Scenografia: Mihai Pastramagiu
  • Coregrafia: Victoria Bucun
  • Distribuția: Alexandru Dobynciuc, Petruț Butuman

Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu a organizat joi, 5 mai 2022, o conferință de presă cu principalii oameni implicați în acest proiect.

Cât despre sala de spectacole de la Cinema Unirea…

Intenționăm să-l facem ca un spațiu polivalent pentru proiecte multimedia, poate e prea pretențios spus. Dar începem cu un proiect care ne este foarte drag nouă, un proiect care am ținut foarte mult să se întâmple.

Alexandru Vasilache, manager Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

„E vorba despre un proiect pe care l-am gândit încă din toamnă. Încă din toamnă am făcut primele demersuri. Ne dorim să invităm la Teatrul Mihai Eminescu câte un tânăr regizor absolvent de facultate de Regie de la mai multe universități”.

Lucian Băleanu, director artistic Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Regia artistică aparține tinerei Bianca Laiu. 

Consider că piesa aceasta scrisă de Marin Sorescu este filosofie. A început să-mi creeze dificultăți la «cum aș putea?», acest cum continuu, și am decis să merg pe drumul acesta tocmai pentru că simțeam că îmi era dificil să găsesc o modalitate foarte personală în care să pot să mă exprim pe mine prin cuvintele lui Sorescu

Bianca Laiu, regizor

Actorul Alexandru Dobynciuc a punctat faptul că, deși la început nu îi plăcea deloc textul, pe parcurs și-a schimbat părerea.

Și greu, și provocator, și altfel. Dar toate într-un sens bun. Nu este deloc un text facil, iar ce mi-a propus Bianca nu-i nimic la prima mână sau superficial. Două texte am urât în viața mea din dramaturgie, unul dintre cele două texte este Iona, pardon a fost… Mi-am declarat această distanțare față de text, chiar nu am venit deloc deschis, pentru că nu am gustat eu textul. Am reușit în primele trei, patru zile, primele discuții, am văzut că nu e chiar așa rău

Alexandru Dobynciuc, actor Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Spectacolul are loc sâmbătă și duminică, începând cu ora 19:00. Prețul este 50 de lei. Evenimentul este realizat cu sprijinul Fundației Marin Sorescu.


Articol preluat https://www.botosaneanul.ro/stiri/prima-premiera-la-cinema-unirea-tanara-regizoare-la-botosani-am-decis-sa-merg-pe-drumul-acesta-tocmai-pentru-ca/

Categories: